CAGIVA RIJDERS GROEP


Publicatie CRG Nieuwsbrief

Modificatie verlichting Cagiva Elefant


Indien je met een auto een defect dimlicht hebt is dat vervelend. Echter, het gebeurt zelden dat beide lampen gelijktijdig defect zijn. Niet zo op de motor. Is die éne lamp defect dan stopt het verhaal. Dan is het op de tast langs de vangrail of met groot licht naar de dichtstbijzijnde benzinepomp om de zaak te kunnen repareren.

Ook mij is dit een keer overkomen. Gelukkig tijdens de winter! De dienstdoende agent pikte het dat ik met grootlicht reed (koplamp wat naar beneden gedraaid) omdat ik hem op de mouw wist te spelden dat er pekel in de schakelaar was gekomen. Omzetten naar dimlicht was niet meer mogelijk. Dit demonstreerde ik door de schakelaar grootlicht-dimlicht heen en weer te schuiven met de duim van mijn andere hand op de pass knop! Om niet meer in zo'n situatie te komen werken inmiddels beide koplampen op mijn Elefant zowel op dimlicht als grootlicht.

Standaard werkt bij een elefant slechts één dimlicht. Om de ombouw voor iedereen bereikbaar te maken heb ik de hieronder afgebeelde schema's gemaakt. Figuur 1 is de standaard situatie. Je ziet dat beide parkeerlampen aangesloten zijn (groen) en ook beide grootlicht aansluitingen van de duplolamp (rood). Dimlicht (zwart) is slechts op één duplolamp aangesloten. De massa loopt via de blauw getekende aansluitingen.

In Figuur 2 is de gemodificeerde situatie weergegeven. Extra zie je hier de gestippelde zwarte draad.

Beide gebruikte lampen zijn gelijk van uitvoering. Ook de stekers achter op de lampen zijn gelijk. Benodigd zijn 1 schuifsteker, een stukje 2,5 mm2 draad en een kabel connector. Deze zaken zijn bij iedere automaterialenzaak te koop.

Realiseer je echter wel dat je dan permanent 2 dimlichten van 55 Watt hebt branden. Bij mij werkt dit al 2 jaar goed, dus het is kennelijk mogelijk. Mocht je twijfelen of je 2e dimlicht werkelijk als reserve willen gebruiken, dan kun je de getekende schakelaar er tussen zetten. Hiermee kun je het 2e dimlicht naar believen inschakelen. Wel adviseer ik je een schakelaar van goede kwaliteit te nemen.

Legenda schema's
Blauw : massa (-) Groen : parkeerlicht (+)
Rood : grootlicht (+) Zwart : dimlicht (+)
Zwart gestippeld : extra dimlicht (+)Bovenstaande tekst is een publikatie uit de CRG Nieuwsbrief nr 2 en 3 jaargang 2002 en nr 1 jaargang 2003. Op de tekst rust copyright en mag uitsluitend na uitdrukkelijke toestemming van de Cagiva Rijders Groep gebruikt worden (CRG 03-01-2005).